Hoewel het stevig waait is het lekker weer. Het zonnetje schijnt maar de voorspellingen zijn dat het later in de middag zal gaan regenen. We hopen er maar het beste van want wind en regen zijn niet de allerbeste ingrediënten voor een maatschappelijk verantwoord uitje. Deze middag ontvangen we een team van Danone Nederland voor een Clean-Up.

Het duurt even voor we alle spullen bij Surfclub Beachbreak hebben gebracht. Eigenlijk hebben we een bolderkar nodig om op een goede manier door het rulle zand te komen. Ik vermaak me wel met het heen en weer lopen terwijl Vincent mijn collega druk is met het installeren van de techniek.

Clean-up

Vandaag staat er een Clean-up op het programma. Een schoonmaak waarbij de groep de opdracht krijgt op zoek te gaan naar alles wat plastic is. Iedereen kent de verhalen van de plastic soup die in onze oceanen drijven. Plastic soup bestaat over het algemeen uit grotere plastics en bestrijken enorme oppervlakten. Vissen en andere organismen die in het water leven krijgen de plastics binnen of raken er in verstrikt. Als je googled op internet dan zie je de meest verschrikkelijke beelden.

Deze middag gaan we ons vooral concentreren op de kleinere plastics. Een deskundige van By the Ocean We Unite vertelt hoezeer de microplastics letterlijk verweven zijn in ons leven. De allerkleinste deeltjes schijnen overal te zitten zelfs in ons lichaam. Plastics die in de buitenruimte terecht komen ‘versnipperen’. De grasmaaier vermaaid de plastic zak, die daar al tijden in het groen ligt, tot kleinere delen. Die kleinere delen vallen weer uit een in nog kleinere stukken. Onder invloed van zon wordt het plastic bros en breekt makkelijker af totdat de stukjes zo klein zijn dat ze bijvoorbeeld makkelijk met de wind meegevoerd kunnen worden. Door regen en water verplaatsen de stukjes zich nog verder en komen uiteindelijk in de grotere wateren terecht die als een soort verzamelplaats fungeren. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we de microdeeltjes ook in kunnen ademen. Een niet heel vrolijk verhaal, om die reden is het goed dat clubs als Danone Nederland  er voor kiezen met 80 man het strand op te schonen.

Bij de Clean-Up ligt de focus dus niet in eerste instantie op de grotere plastics maar op de kleinere delen en ik verbaas me er over hoeveel van die kleine plastic deeltjes er tussen het zand zitten. Het varieert van grootte inderdaad van een fles tot aan de grootte van een kleine knoop.
Goed gemutst en gewapend met gekleurde vuilnis zakken en hesjes gaat de club aan de slag. Niet zomaar want we geven het team onderweg nog een paar opdrachten mee.

Opbrengst maatschappelijk verantwoord uitje

De oogst is na zo’n anderhalf uur indrukwekkend. Restafval hebben we gescheiden van plastics dat is van belang want de plastics willen we graag verder verwerken tot iets van een kunstwerk. Bij elkaar beslaat de oogst zo’n 4 volle vuilnis zakken met kleine plastic deeltjes. Daar heeft men heel wat voor moeten bukken gaat er door mijn hoofd.

Na de presentatie en de prijsuitreiking is er een borrel. Inmiddels is het heftig gaan waaien en regenen. Terwijl de groep lekker binnen staat ruimen wij de boel op en het voordeel van de regen is dat het zand nu opeens een stuk minder rul is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *