We hebben de neiging om wandelingen, trips en bedrijfsuitjes ver van huis te zoeken terwijl er in je eigen woonomgeving vaak genoeg te ontdekken valt. Bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje Hoekse Waard. De Hoekse waard is daar een goed voorbeeld van. De Oeverlanden zijn zeer de moeite waard. In dit artikel gaat het over de Ambachtsheerlijkheid Schuring die tegen de Oeverlanden aan ligt.

Ambachtsheerlijkheid

Ooit gehoord van Ambachtsheerlijkheid Schuring? Ik in ieder geval niet tot dat ik gevraagd werd om na te denken over een inrichtingsplan voor een te ontwikkelen recreatievoorziening. De vraag van de opdrachtgever is om een landschapsontwerp te maken. Als eerste stap in de voorbereiding is het zaak enigszins voeling te krijgen met het gebied. Vandaar deze eenmansexcursie richting de Hoekse Waard.

Nationaal landschap

Een Ambachtsheerlijkheid staat voor een groot agrarisch bedrijf, in dit geval maar liefst 1700 ha. Groot. Het ligt in de Hoekse Waard dat trouwens ook de status heeft van Nationaal Landschap.

De Ambachtsheerlijkheid Schuring ligt officieel in de gemeente Cromstrijen nabij Numansdorp dat misschien wat bekender in de oren klinkt. De Hoekse Waard is, hoewel het letterlijk onder de rook van Rotterdam ligt, bij veel mensen en ook bij Rotterdammers onbekend.

Agrarisch

Het is voornamelijk agrarisch gebied met akkerland, bomenrijen en veel dijken. Die dijken geven aan dat dit land in eerdere tijden onttrokken is aan het water. Niet in een keer maar polder voor polder. De oudste polders liggen over het algemeen het laagst en liggen meer landinwaarts. Cromstrijen ligt tegen het Hollands Diep aan.

Fotogeniek

Mijn wandeling begin ik bij een kleinschalige lintbebouwing bij de Schuring Haven. Er is ook een Bread en Breakfast en een minicamping aan de andere kant van de dijk. Het weer is druilerig, tussen de buien door tracteert de natuur mij op fraai fotogeniek licht. Helaas ben ik elke keer te laat om bij het maken van een foto het juiste licht te pakken.

Educatief centrum

Het kanaal is een centraal element in mijn wandeling. Deze gaat onder de dijk door om even verderop in de polder verder te gaan in een T-splitsing. Het blijkt het centrale element te zijn rondom mijn wandeling. In zuidelijke richting tref ik na een paar honderd meter een historische aardappel bunker uit 1947. Naar Amerikaans idee werden de gerooide aardappelen in dit soort bunkers opgeslagen om schimmel en rot buiten te houden. Momenteel zijn er plannen om deze bunker te transformeren tot educatief centrum.

Het geasfalteerde pad buigt naar het westen en loopt onderaan parallel met de dijk. Het uitzichtpunt bij Cromstrijen biedt een groots waterrijk panorama. De ‘teruggegeven’ polder ligt op de voorgrond, daarachter het Hollands Diep. Via een vlonder kun je door dit waterrijke gebied lopen. Met een rondgaande beweging in deze gorzen bereik je na zo’n 1,5 a 2 km het gemaal. Ook hier dijkjes en metalen hekken. Ik besluit mijn route langs de andere kant van het kanaal te vervolgen.

Diverse bordjes geven aan dat organisaties als Hollandse Delta en Staatsbosbeheer het hier voor het zeggen hebben.

Meer weten over wandelingen en excursies?

Lees dan ook:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *