Theo en ik zien de lucht dikker en grijzer worden als we op weg zijn naar het land-art evenement; het bedrijfsuitje  Oostvoorne. ‘Niet te geloven’ zeggen we tegen elkaar.

Regen en wind

De dagen ervoor zijn warm geweest en ook na deze dag zullen de temperaturen weer richting 20 graden gaan en zal de zon in overvloed schijnen. Uitgerekend deze dag zal het weer minder zijn. De voor de avond voorspelde regen dient zich helaas veel eerder aan. We maken er het beste van zeggen we dan maar.

Bedrijfsuitje Oostvoorne

Land-art is een kunstuiting waarbij je het omringende landschap gebruikt in je kunstwerk. Het landschap is uitgangspunt dat is het palet waarop en waarmee je werkt. We gaan met RMU, want zo heet deze groep, in het kader van een bedrijfsuitje Oostvoorne een goed doel actie combineren met het creatief bezig zijn. Het zwerfvuil dat ze verzamelen wordt ‘grondstof’ waarmee ze een land-art kunstwerk kunnen maken.

land art

Samenwerken

De teams krijgen de opdracht een thema te bedenken en dat vervolgens uit te beelden. Dat is een creatief proces waarbij het neerkomt op: luisteren, samenwerken en natuurlijk ‘out of the box’ denken.

Ingrid en Theo zijn de twee kunstenaars die het creatieve proces begeleiden om het beste uit de teamleden naar boven te halen.

Zilte Ervaring

Aanvankelijk lijkt het weer, op de wind na, mee te vallen. Maar schijn bedriegt, al op de weg naar de bouwplaats waar het allemaal moet gebeuren lopen we vol tegen wind en regen in. “Nou zilt is de ervaring in ieder geval wel”, horen we ergens uit de groep.

De groep blijft positief. Links en rechts horen we een schaterlach. Komen mensen met een vuilprikker enthousiast uit de Duindoornbosjes en maken ze voortdurend grappen en opmerkingen naar elkaar. Dat zit wel goed lijkt mijn collega Vincent te denken als ik hem aankijk.

Er is tijdsdruk want binnen driekwartier moeten de teams die luisteren naar namen als: Slechtvalk, Bergeend, Rosse Grutto en Zeearend, zoveel mogelijk afval verzamelen. Elk stukje plastic dat ze oprapen kan in ieder geval niet meer in de maag van een vogel terecht komen!

Teams aan de slag

Uit de wind, achter de duinen gaan de vijf teams direct aan de slag. Er ontstaan fraaie werken zoals de ‘Ecologische misstap’ en zelfs een live performance ontbreekt niet bij het team van de Slechtvalken. De Vier Elementen is een object met een grote cirkel gemaakt van gedroogd zeewier, in het centrum representeert een gevonden aansteker het element vuur.

“Er is hoop”, vertellen de makers tijdens de korte evaluatie van de kunstwerken. Op de achtergrond zie ik de tweede maasvlakte met dikke rookpluimen als ik de groep op de foto zet.

bedrijfsuitje

Winnend team

Na de groepsfoto is er een gastvrij onthaal bij restaurant ‘Aan Zee’, het haardvuur is een warme verwelkoming, de natte kleren kunnen drogen terwijl het winnende team bekend wordt gemaakt. Een ‘veldboeket en eeuwige roem’ valt dit team ten deel.

Oogst

Ondanks het slechte weer een geslaagd evenement waarbij het team van RMU zich ongekend sportief heeft opgesteld en natuurlijk goed werk heeft verricht. De ‘oogst’ bestond uit zo’n 7 volle vuilniszakken zwerfvuil. Een applaus voor RMU.

Slikken

Slikken zijn buitendijkse stukken land die met vloed overlopen met zeewater. Dit zeewater laat minuscule deeltjes klei achter waardoor de slikken door de jaren heen als het ware groeien. Uiteindelijk komen deze stukken land boven vloedniveau te liggen waardoor plantengroei mogelijk is. Begroeide slikken noemen we vanaf dat moment gorzen of kwelders. Gorzen in zuid Nederland en kwelders in noord Nederland.

teamuitje

Lees ook:

Dolf Houtman

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *