Het is zo’n 27 graden als we de eerste deelnemers zien ‘binnen komen’ op het landgoed Ockenburg. Binnen betekent in dit geval op het grasveld dat zich aan de zijkant van de moestuin van landgoed Ockenburg bevindt. Een idyllische plek waar de bezoeker van het park zich kan ophouden zonder per se wat te moeten bestellen.

Tuinklussen

Vandaag staan er diverse tuinklussen op het programma, die uitgevoerd zullen worden door zo’n 100 mensen van de Politie Eenheid Den Haag Team Forensische Opsporing in het kader van een maatschappelijk verantwoord uitje. Dat voelt goed want het is een mooie plek en het voelt goed om een bijdrage te kunnen leveren aan het landgoed Ockenburg dat sinds een aantal jaren met hulp van de gemeente is opgeknapt en in handen is van buurtbewoners die zich georganiseerd hebben met de Stichting Ockenburg. Deze stichting maakt zich sterk voor verdere renovatie, herstel en exploitatie. Het doel is een plek voor de buurt te maken.

Waardevolle vrijwillige bijdrage

Na de enthousiasmerende woorden van Petra Brekelmans, voorzitter van de stichting en Ernst van de Scouting groep de Rimboe jagers begrijpen de deelnemers beter hoe waardevol hun bijdrage vandaag zal zijn. Het is warm maar dat lijkt de groep niet te deren.
De 100 mensen hebben een teamnummer en weten waar ze naar toe moeten lopen om zich te organiseren in kleinere subgroepen. Iedere groep krijgt een teamkleur

Team opdracht maatschappelijk verantwoord uitje

De TeamCaptains blijven nog even staan en krijgen nadere instructies want vandaag gaat het niet alleen om noeste arbeid maar we kijken ook naar de creativiteit van de teams. Zo voegen we een spelelement toe aan de activiteit

 

Schelpenpad

Er is een team dat voortvarend aan de slag gaat met het aanleggen van een schelpenpad. Hoveniers hebben de opsluit banden gesteld en het gronddoek aangebracht. De eerste big bag is krap na een half uur al leeg. Nog een stuk of 4 te gaan.

Terrassen

Een andere groep maakt de terrassen schoon. Rondom het statige gebouw ligt een groot klinker terras waar het onkruid welig tiert. Gewapend met krap stokken en schrepels verwijderen de deelnemers het gras. Ondanks de warmte is er niets te bemerken van demotivatie of wat dan ook. Grappen worden uitgewisseld en tussendoor maken de deelnemers foto’s van het team want ook daar moet aan gedacht worden

Bloemenmengsel

De derde groep is bezig op wat ze noemen het dak van de ‘catacombe’. Eerder die week heeft een hovenier de langste onkruiden afgemaaid nu is het de bedoeling de wortels te verwijderen. Een big bag met scherp zand staat klaar om door de bovenlaag gemengd te worden. Op deze manier ontstaat er een zogenaamd schraal mengsel die vervolgens zal worden ingezaaid met weidebloemen. Tijdens het fotograferen zie ik dat dit de groep is die veruit de meest warme klus heeft. Bovenop een gebouw, midden in de zon werken op kale grond. Waar de andere groepen nog in staat zijn een schaduwrijk plekje te zoeken kan deze groep niet anders doen dan werken in de knetterende zon. Er is geen schuilgelegenheid. Desondanks is er geen spoor van verveling te merken. Ook deze groep gaat fanatiek door want de klus zal geklaard worden.

Terras aanleg

Bij de Rimboe jagers is ondertussen een ‘hard core’ groep bezig met de bestrating. Een terras van zo’n 300 m2. moet worden verhard. De voorbereiding bestonden uit het verwijderen van het oude terras, het aanbrengen van opsluitbanden en zand. Twee hoveniers waaronder onze ‘huis hovenier’ DGS-tuinen zullen de groepen begeleiden bij het leggen van de vrij grote natuursteen blokken. Het zijn een soort kloostermoppen. Onregelmatig van vorm en waarvan de kleinste toch nog zo’n 30×30 cm is. Bedoeling is dat de verharding in zogenaamd wild verband gelegd wordt.

Scoutinggroep De Rimboejagers

De ene groep werkt naar links de ander naar rechts zodat er na 2 uur zo’n 200 m2 aan straatwerk gelegd is. Ali Demir, onze partner waarmee we dit soort klussen klaren zal na afloop het werk afmaken, de verharding aftrillen en de voegen met speciaal zand invegen. Ook dit is heel dankbaar werk omdat de Scouting groep voor veel geld het gebouwtje dat in erbarmelijke staat verkeerd heeft moeten kopen. Elke vorm van hulp is dus welkom.

Schoonmaak

Met veel inventiviteit grijpt Ernst alle mogelijkheden aan om het gebouw opgeknapt te krijgen. Sloop is geen optie want het gebouw blijkt een monumenten status te hebben.
Om die reden is er nog een groep rondom het gebouw actief. Zij treffen de voorbereidingen voor de schilders die na hen komen. Het wit gekijmde metselwerk wordt met een speciaal middel voorbehandeld zodat de groene aanslag loskomt. Ondertussen zijn collega’s van deze actieve ploeg bezig met het verwijderen van doorgeschoten beplanting. Zienderogen knapt het gebouwtje op.

Kunst

Tot slot is er een groep die zich met kunst bezighoudt. Onder begeleiding van 2 kunstenaars maken ze actief met acrylverf en panelen een ‘gesamt kunstwerk’ dat als een soort tijdelijke expositie dienst gaat doen in het terrein.
Met ‘groene’ materialen uit de omgeving zal de groep die toch nog uit 30 personen bestaat, overleg moeten plegen want de kunst werken moeten op elkaar aansluiten en gezamenlijk het grotere verhaal ‘vertellen’.

Teamfoto

Op diverse plekken zie ik dat groepen zich in allerlei bochten wringen om de meest creatieve teamfoto te maken. Het is een van de twee opdrachten die ze moeten uitvoeren om in aanmerking te komen van de felbegeerde eerste prijs.
Tussen de werkzaamheden door delen we de versnaperingen uit en rond een uur of vijf als iedereen zich heeft kunnen opfrissen en opknappen staan de drankjes klaar. De bar is geopend. Met een groepsfoto sluiten we het evenement af en kan de groep een plekje zoeken aan de lange tafels in het lommerrijke groen waar @Easybbq zal zorgen voor een spetterend culinair feestje.
Het is een super geslaagde dag tot stand gekomen door een erg dankbare groep mensen van de Politie Eenheid Den Haag Team Forensische Opsporing. Er is geen ingetogen woord gevallen. Het weer kon niet beter en de mensen van de Stichting Ockenburg zijn een heel eind op weg geholpen.

Uitdagende vrijwilligers klussen

BuitenGewoon Evenementen is altijd op zoek naar uitdagende klussen in het groen. Dat kunnen landgoederen zijn, buitenplaatsen, natuurgebieden maar ook schooltuinen en gemeentelijke heemtuinen. Ook werken we met veel plezier in de duinen of organiseren we Clean-ups langs het strand. Ook interesse? Stuur je mail naar info@buitengewoonevenementen.nl