Buitengewoon bedrijfsuitje naar het Eiland van Brienenoord

Buitengewoon bedrijfsuitje naar het eiland van Brienenoord

Het zou een onvergetelijke dag worden voor Slachtofferhulp Nederland.

Wie kon ooit bedenken dat een boottochtje langs de glamour en glitter van de Rotterdamse skyline zou eindigen op een idyllisch eiland. Een nog weinig gekend juweeltje op schootsafstand van het Rotterdamse centrum. De verrassing was af te lezen aan de gezichten en na een stevig lunch was het tijd het eiland te gaan bezichtigen.

Met een opgetogen en vrolijk klaterende groep trok ik als natuurgids de wildernis in. De timing was perfect. Terwijl het tijdens de lunch nog stevig druppelde deed nu felle zon de bladeren fonkelen. De vele metamorfoses die het eiland gedurende eeuwen heeft ondergaan passeerde de revue. Al vertellende verwonderde men zich over het woud van verwilderde pruimen-, kersen- en appelbomen-, de reusachtige Kaukasisch vleugelnoot, en de getijdennatuur langs het water.

De groep waaierde lang uit, en sommigen bleven hangen op de zandstrandjes we passeerden. Actief bezig zijn kon ook. Gewapend met een zak en een papierprikker gingen een aantal deelnemers helemaal op in het afstruinen van de natuur op zoek naar “verloren voorwerpen”; per direct bekeerd tot natuurhoeders.

Getijdekreken onder een van de drukst bereden bruggen van Nederland. Werelden van wilde natuur en hectiek zo dicht op elkaar wie verzint zo iets? Het weidse uitzicht op de punt van het eiland en het besef dat op deze plek ooit honderdduizend zalmen per jaar werden gevangen, daar werd iedereen stil van. De natuurliefhebbers wilden ondertussen alles weten over wat zij nu eigenlijk zagen, want dynamische natuur en vooral zoetwater getijdenatuur is zeldzaam geworden in Nederland. Al bessen plukkend begeleid door vogelgezang keerden we langzaam terug. Even in een andere wereld met in de verte het machtige Rotterdamse silhouet van stenen staal en glas.

Han van Hulzen 11-05-2014

Bekijk het filmpje

Lees meer over maatschappelijk verantwoorde uitjes

Bedrijfsuitje op een eiland

Tot ziens! Dolf Houtman