schoonoord_excursie_buitengewoon

Rotterdam heeft de naam een kille stad te zijn met nuchtere Rotterdammers. Naast dit, naar mijn idee onterechte beeld, ziet men Rotterdam ook wel als bakermat van de moderne architectuur. Het nieuwe centraal station met de markante luifel is daar het meest recente voorbeeld van. Groen is er ook natuurlijk ook, zij het dat het wat minder in het oog springt wellicht. De excursie “Groene Parels” wordt ook door ons georganiseerd!

Het Park

Met de excursie Groene Parels nemen we je mee naar een aantal van die ‘groene’ en soms verborgen plekken. Het parkje Schoonoord bijvoorbeeld ligt naast het veel grotere en bekendere park Het Park dat ontworpen is door Zocher in Landschapsstijl. Veel gras, water en boomgroepen bepalen hier het beeld.

Mysterieus

Hoe groot kan het contrast zijn tussen het oneindige van Het Park en het intiem oneindige van Schoonoord? Een mysterieus klein parkje dat je beleefd als een tuin, ondanks de fysiek beperkte afmetingen van het parkje speelt de oneindigheid zich hier vooral af in je hoofd – de verbeelding. Een kleine oase van rust en romantische taferelen.

Hoboken

Op nog geen steenworp afstand – aan de andere kant van de Westzeedijk – ligt het Museumpark. Oud en nieuw zijn in dit park op interessante manier met elkaar verweven. In dit land van Hoboken staan nog een paar oude bomen die in vroeger tijden de tuin van Villa Dijkzigt sierden. De inrichting van het park zelf bestaat uit een viertal ruimtes met een eigen identiteit waarbij sfeer en materiaalgebruik beweegt tussen romantisch en modernistisch.

Architectonische tuinstijl

De tuin van Boymans ligt aan de oostkant van het Museumpark en is vrij toegankelijk . De bouwkundige onderdelen als trappen, muren en pergolas zijn een fraai voorbeeld van de Architectonische tuinstijl.

Piet Oudolf

Meer zuidelijk aan de Westerkade is het plantwerk te aanschouwen van Piet Oudolf. Plantstroken in de vorm van verhoogde bakken waar grassoorten gecombineerd zijn met diverse vaste planten.

Neobarok

De binnentuin van het Ichthushof op de ‘Kop van Zuid’ is de moeite van het bekijken waard. Deze tuin bevindt zich in een extreem stedelijke omgeving. De binnenruimte is in neobarokke stijl ingericht ingeklemd door kleurige en soms ook strenge gebouwen.

Veel aandacht hebben de ontwerpers (Erick van Egeraat) besteed aan de keuze en toepassing van materialen. Willekeurige veelhoekige figuren bepalen het straatpatroon en ‘wandelen’ met de traptreden mee, hoogte verschillen, merkwaardige overhoeken en veel staal en glas constructies maken er een boeiend spel van, de ongedwongen en natuurlijk aandoende beplanting versterkt dit contrast.

Nog meer moois

Rotterdam heeft natuurlijk nog veel meer interessante plekken. Wat dacht je van het Schouwburgplein, de binnentuin van het Belastingkantoor of, minder architectonisch, het Cederhof in Kralingen. En als je echt ‘wild wil gaan’ denk dan eens aan het Eiland van Brienenoord of het Natuurpad de Esch of het Dakpark in Delfshaven.

Eigenlijk te veel om op te noemen zoals je merkt! Meer weten? stuur een mailtje met je vraag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *