Landart is een kunststroming binnen de beeldende kunst uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Bij deze kunstvorm gebruiken kunstenaars het landschap als middel en tegelijkertijd als decor om kunst te maken. De kunstenaar betrekt de benodigde materialen uit de directe omgeving om daarmee de menselijke aanwezigheid uit te drukken en te laten zien hoe de mens beslag legt op het landschap en de natuur. Landart is een manier om de menselijke aanwezigheid uit te drukken en expliciet te maken.

Landart als bedrijfsuitje

Landart is een fantastische werkvorm die je kunt inzetten bij bedrijfsuitjes of teambuilding programma’s. Je hebt een paar ingrediënten nodig:

  1. een inspirerende locatie, dat kan zijn een natuurgebied een landgoed maar ook een park
  2. een locatie waar wat te doen is aan het groen of het groenonderhoud, materialen als takken, bladeren maar ook zwerfvuil of snoeihout kunnen heel goed van pas komen om Landart objecten mee te maken.
  3. een team en een opdracht; samen ga je aan de slag met behulp van materialen uit de natuur maak je zichtbaar waar je als team staat of waar je naar toe wilt.

Je bepaalt zelf hoe luchtig je het wilt houden. Een Landart kunstenaar begeleidt het groepsproces.

Nuttig, aangenaam en leerzaam – of wel 1+1=3

Het leuke is dat met deze landart insteek er heel veel gebeurt:

  1. Spelenderwijze maak je kennis met wat Landart is en welke creatieve talenten er in je team aanwezig zijn.
  2. Het landgoed of het natuurgebied is er bij gebaat omdat je bijvoorbeeld de snoeimaterialen zelf uit de natuur haalt. Zo snoei je de struiken en ruim je het materiaal op.
  3. Ten derde is er voor de niets vermoedende wandelaar of bezoeker van het landgoed een verrassing in de vorm van een kunstwerk. Afval is niet altijd afval maar grondstof voor een kunstwerk.

Vergankelijke kunst

De Landart objecten ‘geef je weer terug aan de natuur’ door ze simpelweg te laten staan. Als je werkt met zwerfafval betekent dat we het materiaal uit de natuur halen en verzamelen op een punt. Namelijk daar waar het kunstobject staat. Na enige tijd kan de beheerder dit kunstwerk van zwerfafval makkelijk verwijderen en afvoeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *