Een paar jaar geleden was ik met mijn twee jongste zonen op het strand van Nesselanden in Rotterdam. Hoewel ik geen strandmens ben moest het er toch even van komen.
Het was ver in de middag dat mijn jongens een ijsje wilde. Ik opperde het idee om de plastic flessen dan maar van het strand te verzamelen en met het statiegeld de ijsjes te kopen. Hoewel ze niet stonden te juichen bij het idee hadden we binnen zes minuten tijd voldoende om een heel pak ijsjes te kopen. Zo inmens was de hoeveelheid afval. Met de rest van het geld konden ze hun spaarpot vullen.
Zwerfafval
We lezen steeds meer over afval en dat is natuurlijk niet zo gek. Zwerfafval treffen we overal aan en zoals we weten een groot gedeelte van dat afval komt terecht in onze oceanen. Dan hebben we het over de zogenaamde plastic soup.
Trouw
In de rubriek Duurzaamheid & Natuur staan in de Trouw van vrijdag 26 augustus 2016 drie artikelen over zwerfafval.
Zwerfinator
Het eerste en grootste artikel gaat over de zwerfinator. De Zwerfinator is de werknaam van de voormalig IT’er Dirk Groot die zich met zijn initiatief heeft toegelegd op het verwijderen van zwerfvuil. De Groot is daar zo succesvol in dat hij regelmatig lezingen en gastlessen geeft aan bedrijven en scholen. Van elk ‘zwerfie’, zoals de Groot dat noemt, maakt hij een foto en plaatst die op internet met behulp van de app Literatie.
Strandplezier
In het tweede artikel; ‘Strandplezier tussen de rommel’ beschrijft Koos Dijksterhuis op treffende wijze hoe een paar jeugdige strandbezoekers omgaan met hun afval. Als dank voor een mooie stranddag ‘verrijkt’ het drietal het strand met diverse drinkpakjes, koekverpakkingen en een chipszak, aldus de schrijver.
Statiegeld
Het derde artikel is zakelijker van karakter en gaat over de terughoudendheid die fabrikanten van drinkverpakkingen hebben als het gaat over het introduceren van een statiegeldsysteem op verpakkingen en blikjes.
Genieten
Zonder zuur te willen klinken vraag ik me bij het lezen van deze artikelen af hoe het toch komt dat wij mensen ons zo moeizaam verhouden tot afval. Afval is iets vies daar moeten we gelijk van af getuigen het feit dat we het afval achterlaten. Ter plekke laten we een fles rum achter in de duinen, of staan er lege blikjes op een hek. Wonderlijk is dat want voordat het afval werd, hebben we er volop van kunnen genieten alleen of samen met anderen.
Verantwoordelijkheid
Bij het lezen van bovenstaande artikelen kom ik een woord niet tegen in de verhalen, namelijk: verantwoordelijkheid. Verantwoordelijk voor iets zul je je voelen als je er bewust van bent. Statiegeld heffen op verpakkingen vind ik een korte termijn maatregel. Voor de lange termijn zou ik zeggen: ouders en scholen maak je kinderen bewust.
Hoewel … als dit gaat werken moet ik op lange termijn toch mijn eigen ijsjes gaan kopen!
Lees ook:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!