Naar de oorsprong van de Rotte

Waar de rotte ontspringt zeg je? Typical DutchTour

Als rasechte Rotterdammer had ik toch minstens moeten weten waar de Rotte ontspringt! Het idee om naar de oorsprong van de Rotte te wandelen heb ik bovendien niet van mezelf. In 2009 heeft TV Rijnmond een serie uitgezonden over dieren in de stad Rotterdam. Deze serie werd enthousiast gepresenteerd door het vermakelijke duo Frederique Spigt en de bioloog Kees Moeliker. In één van de afleveringen begonnen ze hun zoektocht bij de oorsprong van de Rotte, vandaar.

Veenrivier

Wat ik wel weet is dat de Rotte een veenrivier is die in vroegere tijden zorgde voor de afvoer van het overtollige water van dit uitgestrekte veengebied. Er zijn in Zuid-Holland veel veenrivieren de Giessen, de Vlist, de Schie, de Gouwe om er maar een paar te noemen. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met ons zompige laaggelegen veenweide landschap. Omdat de Rotte vroeger lager lag dan het veen kon het teveel aan water afstromen richting de maas. Ongeveer ter hoogte van wat nu de Hoogstraat is in Rotterdam werd een dam opgeworpen in de Rotte. Al snel bebouwde men de dam en groeide deze prille vestigingsplaats uit tot een stad.

Daling

Het veen in de polders is door intensieve ontwatering gedaald. Dat is natuurlijk niet zomaar gegaan, tientallen tot honderden jaren zijn daar voor nodig geweest. Dat hoogteverschil is op sommige plekken heel goed te zien. Het verschil kan oplopen tot zo’n 2 à 3 meter. Het leuke is dat op sommige plekken de verschillende waterpeilen van Rotte en kleinere watergangen goed te zien zijn omdat ze slechts gescheiden zijn door een kleine dijk. Ik kan me voorstellen dat vooral voor buitenlandse gasten dit een interessante gegeven is. Een polder die pak ‘m beet 7 meter onder de zeespiegel ligt en dat er dan binnen zo’n polder ook nog verschillende waterpeilen zijn en dat water omhoog gepompt moet worden om het vervolgens te kunnen afvoeren. Dat kun je wel een ‘Typical Dutch’ fenomeen noemen.

Bedrijfsuitje

Aantrekkelijk is het gegeven dat je vanuit het centrum van de stad kunt starten. Bedrijven die een bedrijfsuitje willen organiseren kunnen deze sportieve activiteit volop combineren met bijvoorbeeld fotografie of schilderen. Zoek je een teambuilding locatie dan kan je terecht bij Outdoor Valley in het Lage Bergsche Bos. Naast fietsen en wandelen zijn er ook recreatieve mogelijkheden met de boot. Wil je vanaf de oorsprong tot de maas wandelen dan kun je er een dag voor uittrekken de lengte van de route is ongeveer 20 km. Er zijn diverse uitspanningen waar je terecht kunt voor een hapje en drankje denk aan Kitsch en Kunst en Brasserie ‘t Graanhuys in Zevenhuizen.

De oorsprong van de Rotte vind je in Moerkapelle en is tamelijk oneervol. Het stopt gewoon verder is er niets te zien behalve dat de brede vaart eindigt in een watertje met de afmeting van een smalle sloot. Haast bizar is hier het grote hoogteverschil van 3 à 4 meter tussen de Rotte ten opzichte van de akkers die er direct achterliggen. De molen ‘De Oorsprong’ markeert het einde.

Een aanrader voor als je een sportief bedrijfsuitje op de fiets wilt doen! Ik zou zeggen een goede gids erbij die veel over water en het landschap weet te vertellen en voilà.

Dolf Houtman