Op zoek naar een bedrijfsuitje? Denk eens aan Rotterdam evenementen! Het is een rauwe stad maar ook een eerlijke stad die zich voordoet zoals het is. Het wordt niet mooier gemaakt. Er zijn zat mooie plekken maar ook locaties waar je niet wil zijn en je je zo snel mogelijk doorheen wilt bewegen.
Vernieuwing
Het lijkt ook een stad van de eeuwige onrust. Natuurlijk heeft dat te maken met de verwoestingen uit de tweede wereldoorlog maar het lijkt er ook op alsof de stad zich in een hoog tempo keer op keer vernieuwd waarbij de gebouwen hoger worden en de architectuur imposanter.
Daarbij lijkt de stad het experiment niet te schuwen een recent voorbeeld daarvan is de markthal. De enorme afmetingen en schaal van het gebouw past in zijn context. Stel je eens voor waar zou dat passen in Amsterdam? Elke vergelijking tussen Rotterdam en Amsterdam gaat overigens mank! De steden lijken in niets op elkaar en dat moet je ook niet willen.
Ik ben graag in Rotterdam – niet vaak en ook niet voor heel lang, een dagje stadse energie is voor mij meer dan voldoende. Mijn kennis over de stad is niet bijzonder diepgaand het is meer dat ik met kinderlijke verwondering toezie hoe de stad zich continu ontwikkelt.
Maasboulevard
Rotterdam bekijk ik door de groene bril van een ontwerper. Nog niet zo heel lang geleden is de Maasboulevard opgeknapt dat wil zeggen er zijn groenstroken, bakken en zitgelegenheden aangebracht waarbij, zoals de ontwerpers het formuleren: “de relatie met het water weer hersteld is door de vele auto’s en het parkeren te verbannen naar andere plekken in de stad”. En dat is bijzonder goed gelukt. Er zijn vijf van deze locaties getransformeerd tot groene stroken met boulevard-achtige allure waar het goed toeven is.
Een prachtige plek vind ik het Leuvehoofd aan de voet van de Erasmus brug. Piet Oudolf heeft de beplantingen ontworpen die met de keuze voor veel grassen robuust aan doen. Niet minder fraai is de groene strip aan de Westerkade bij het veerhaven gebied. Vooral op vroege zomerochtenden kun je daar genieten van de opkomende zon en de wijze waarop het licht wordt verstrooid door het gebladerte van de grote bomen.
Vreewijk en Heijplaat
Stedenbouwkundige pareltjes zijn Vreewijk en Heijplaat. Beide wijken liggen aan de zuidkant van Rotterdam. Vreewijk behoort tot een van de eerste tuinsteden van Nederland. Ontworpen door de architect Grandpre Moliere in de stijl van de Delftse School. De vele details in de verder eenvoudige woningen zijn een lust voor het oog. Gelukkig zien we een zekere mate van detaillering terugkomen in de manier waarop men tegenwoordig woningen inpast in bestaande wijken. Dat zag ik laatst in Kralingen, slechte woningen maken ten noorden van de Vlietlaan plaats voor stijlvolle nieuwbouw woningen die passen in de sfeer die kenmerkend is voor Kralingen met prachtige gevels. We krijgen er weer oog voor want die is toch een aantal decennia weggeweest. Veel gevels van woningen zijn in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw ‘afgewerkt’ met het fantasieloze materiaal Trespa.
Cederhof
Als je toch in kralingen bent bezoek dan ook eens het Cederhof. Een oase van groen en tegelijkertijd een verstilde plek om even bij te komen en bovendien nog gratis ook. Een soortgelijk kleinschalig parkje of eigenlijk meer een buurttuin is er ook aan de Kievitslaan. Schoonoord heet het. Een prachtige plek met veel plantensoorten. Soorten die ogenschijnlijk bij elkaar geraapt zijn maar heel goed passen en verantwoordelijk zijn voor die typische, haast exotische sfeer. Een vijver vormt het centrale deel. Wat betreft de stijl zou je het Romantische Landschapsstijl kunnen noemen. Overigens de Kievitslaan ligt aan de oostkant van Het Park. Je weet wel dat park waar de Euromast staat. De Euromast slaan we deze keer over maar loop of fiets voor de lol eens naar de fiets- en voetgangers ingang van de Maastunnel – daal met de houten roltrap af en laat je verrassen door de vormen en kleuren van dit vooroorlogse monument niet alleen beneden maaiveld maar ook daarboven zie je het werk van Van der Steur. Als je wat beter kijkt herken je er de bouwstiijl in van het museum Boymans van Beuningen. De museumtuin van Boymans is overigens ook de moeite van het bekijken waard. Kies een willekeurige maar zonnige dag en geniet samen met de vele bezoekers van deze monumentale tuin. De tuin toont veel bouwkundige elementen zoals: trappen, keermuren en pergola’s die horen bij deze architectonische tuinstijl uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. De centrale middenas eindigt in een halfronde boog, een exedra noemen ze dat inclusief een gedenknaald.
Ichthushof en Dakpark
Er is zo veel te zien maar drie plekken wil ik niet onvermeld laten. Dat is het Ichthus hof in Rotterdam zuid. Een tuin in neo barokke stijl waarbij van Erick van Egeraat. Kenmerkend voor de barok is de relatie met de omgeving. Die context is alles behalve groen maar bestaat op deze plek uit enorme kantoorkolossen, kolossale schoolgebouwen en een metro die met regelmaat de tuin doorkruist. De wollige textuur van de losse beplanting contrasteert fraai tegen de strenge architectuur en harde materialen van de omgeving. Meer westelijk richting Delfshaven heeft Rotterdam sinds een aantal jaren het Dakpark. Het grootste van Europa wel te verstaan! Het is bijna een kilometer lang en er is een binnentuin, een restaurant, kruidentuin, speeltuin en moestuin. De spectaculaire watertrap of wel cascade kun je niet missen. Het Dakpark is een fraai staaltje van wat men meervoudig ruimtegebruik noemt. Het park is aangebracht op het dak van een aantal winkels bovendien maakt het park deel uit van een waterkering en biedt de bewoners van de achterliggende wijken een kwaliteits ruimte om te verpozen en te ontmoeten.
Waterplein
Tot slot wil ik nog even stil staan bij het eerste waterplein ter wereld dat Rotterdam rijk is. Ontworpen door de Urbanisten is het bedoelt om water uit de omgeving en van daken op piek momenten op te vangen en daarmee het rioolsysteem te ontlasten. Het plein is zo ontworpen dat het op elk waterniveau aanleiding geeft tot sport en spel.
Anders gezegd; maak er eens een dagje Rotterdam van!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!