Als lid van de sKBL waren wij aanwezig op de studiedag van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen op 26 augustus 2019 met als thema: “Klimaatverandering, hoe bieden we het hoofd aan extreme weersomstandigheden zoals storm, droogte, wateroverlast?”.

Het blijkt dat veel landgoederen kampen met problemen die te maken hebben met de klimaat veranderingen. We hebben het dan onder andere over de te lage waterstand door de droge zomer van 2018. Je ziet dit bijvoorbeeld aan half lege grachten, beken of vijvers en niet meer werkende waterbronnen. Door het tekort aan water moeten veel landgoederen en landhuizen (kastelen) extra voorzien worden van water.

Kastelen met een  gracht er omheen hebben kans op verzakkingen als er niet genoeg water in de grachten komt te staan. Ook worden bomen van 100 tot 200 honderd jaar oud bedreigd door de te lage waterstand! Om de schade te beperken proberen eigenaren maatregelen te nemen die zowel fysieke, vaak met behulp van vrijwilligers, als financiële (de aanschaf van pompsystemen en sproei-installaties) inspanningen vergen. Het betreft o.a. het oppompen van (grond)water, extra bewateren/beregenen, de aanleg van wadi’s.

Tuinbazen

Op deze studiedag hebben wij verschillende tuinbazen gesproken. Bij al die tuinbazen hebben wij als organisatie BuitenGewoon Evenementen interesse gewekt, omdat wij cultureel maatschappelijk verantwoorde uitjes in het groen organiseren. Hierbij zoeken wij naar werkzaamheden die een dubbelfunctie hebben; enerzijds maatschappelijk verantwoord, anderzijds helpen wij met  de werkzaamheden op buitenplaatsen, waar normaal geen tijd of geld voor is. Hierdoor ontstaat er een win-win situatie, waarbij de tuinbazen vrijwillige hulp krijgen en wij als organisatie de vrijwilligers als uitje kunnen plaatsen op mooie historische buitenplaatsen. Alle werkzaamheden worden professioneel ondersteund door landschapsarchitecten en hoveniers.

Inmiddels worden de tuinbazen door ons geïnformeerd en gaan wij de hoog nodige werkzaamheden
inventariseren.

Wordt vervolgd!

Vincent van Klaveren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *