Tuinonderhoud historische tuinen staat onder druk


Het tuinonderhoud van historische tuinen en landgoederen staat fors onder druk. Nieuwe spelregels rondom de zogenaamde BRIM-gelden zijn de oorzaak van het gedeeltelijk dichtdraaien van de geldkraan.

Bedreiging

In de trouw van donderdag 27 oktober staat een alarmerend artikel over de kasteeltuin Middachten. Het voortbestaan van deze 200 jaar oude historische tuin staat op het spel.  Niet alleen de tuin van Middachten wordt bedreigd hetzelfde lot lijkt ook andere historische tuinen beschoren zoals: Bingerden, de Wildenborch, Zuylenstein en Amerongen.

maatschappelijk_uitje_buitengewoon2

Toekenning

Jarenlang hebben deze particuliere landgoederen geld gekregen voor het onderhoud en beheer van het groen dat in alle gevallen een monumentale status heeft.
Nieuwe regels omtrent de zogenoemde BRIM gelden zijn nu de boosdoener, want verenigingen en stichtingen krijgen voorrang op de toekenning van gelden ten opzichte van particuliere landgoederen.
Maar liefst 25 subsidie aanvragen zijn afgewezen.

De landgoederen hebben een particuliere status maar vervullen een maatschappelijk functie. Tuinen, park, bos en gebouwen zijn opengesteld voor het publiek.

oudpoelgeestbrug

Maatchappelijk nut

Voor ons  als organisator gaat het erom dat het bedrijfsuitje elementen bevat waarmee we iets terug kunnen doen voor mens en maatschappij.
Er moet sprake zijn van maatschappelijk nut.
Het onderhoud van historische landgoederen is enorm arbeidsintensief; gemengde borders, oude bomen, broderies met strak geschoren buxushaagjes het kost allemaal niet alleen heel veel tijd maar het vereist ook kennis van zaken.

Hulp

Daarom bieden we hulp in de vorm van ‘handjes’. Door het evenement aantrekkelijk te organiseren ontstaat er een win win situatie voor alle betrokkenen. Het landgoed krijgt hulp, bedrijven en personeelsverenigingen verrichten zinnig werk en komen op uitzonderlijke plaatsen terwijl ze en passant leren over ons cultureel erfgoed en het groen. Bedrijven houden er als klap op de vuurpijl een onvergetelijke dag aan over. En als organisator zijn wij ook blij want we kunnen ons bezig houden met het mooiste erfgoed dat we in Nederland hebben.

Kennis

Wij beschikken over specifieke kennis en ervaring om groepen te begeleiden op deze unieke locaties.
Met de programmering van het evenement houden we vanzelfsprekend rekening met de wensen van de opdrachtgever en bedenken we voor de groep spel- en werkvormen die uitdagend, educatief en avontuurlijk tegelijk zijn.

Meerwaarde

Welke werkzaamheden er op een bepaald moment gedaan kunnen worden hangt van een aantal factoren af. Denk bijvoorbeeld aan het tijdstip, de locatie zelf en de groepsgrootte.
De kern is dat we in elke situatie zoeken naar meerwaarde voor alle partijen.

Oud Poelgeest

Kasteel Oud Poelgeest is zo’n locatie waar we met groepen in het kader van een bedrijfsuitje goed doel klussen verrichten.

kasteeloudpoelgeest

Lees ook: