Vrijwilligerswerk neemt in onze economie een belangrijke plaats in. Vrijwilligers zijn overal te vinden; in bibliotheken, theaters, kinderboerderijen, in de zorg en vooral ook in het groen. Groen leent zich bij uitstek goed voor vrijwilligerswerk want er is niet alleen heel veel werk in het groen maar in veel gevallen is het ook routinematige werk, dat relatief makkelijk uit te voeren is.Voorbeelden hiervan zijn zand aanbrengen, maaiwerkzaamheden of onkruid wieden.

Afspraken

Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Dat is een veelgehoorde en terechte opmerking. Want zonder duidelijke afspraken komt er niets tot stand. Als er ergens snoeiwerk verricht moet worden dan zijn er achter de schermen natuurlijk afspraken gemaakt over de aard van het werk, de datum, de gereedschappen die er voor de uitvoering van het werk nodig zijn, maar ook de mensen die ter plekke aanwezig moeten zijn om leiding te geven en bijvoorbeeld te letten op de veiligheid. Kortom om vrijwilligers aan het werk te zetten zijn duidelijke afspraken onontbeerlijk.

Goed doel evenement

BuitenGewoon organiseert met regelmaat goed doel activiteiten of evenementen voor een goed doel. De principes die we kennen met vrijwilligerswerk gelden eveneens bij onze goed doel evenementen. Voordat we met een evenement kunnen starten is er al veel contact geweest over een geschikte locatie en de werkzaamheden. Niet alle werkzaamheden lenen zich namelijk voor elke groep. Waar wij als organisator op letten is of er een match is met de vraag van de opdrachtgever, groepsgrootte en het soort werk.

Landgoed

Voor een grote opdrachtgever hebben we in het verleden werkzaamheden op een landgoed verricht. De voorbereidende werkzaamheden waren in die opdracht complex en omvangrijk. Omdat goed georganiseerd te krijgen hebben we gewerkt met ondersteunende hoveniers die de groepen begeleiden en de veiligheid in de gaten hielden. De onderliggende werkzaamheden moesten we eerst voorbereiden. Al dat soort voorbereidende werkzaamheden maken deel uit van de werkvoorbereiding voor een evenement. Bij het ene evenement is dat natuurlijk meer dan de andere keer. Het is voor die voorbereidende werkzaamheden waar BuitenGewoon kosten voor in rekening brengt want het komt niet vanzelf tot stand.

Kosten

Vrijwilligerswerk is dus vrijwillig maar niet vrijblijvend en ook niet zonder kosten zoals veel aanvragers in eerste instantie denken. Zoals hierboven uitgelegd zijn de kosten die BuitenGewoon berekent ter compensatie van de tijd die nodig is om locaties te vinden, de werkzaamheden voor te bereiden, in gesprek te gaan met beheerders. Hoewel de klussen dus heel eenvoudig ogen is er op de achtergrond sprake van veel regelwerk. Denk bijvoorbeeld aan de flora- en fauna wetgeving waar we rekeningen mee moeten houden of de veiligheid van de mensen die werken in het groen.

Goed doel uitjes

Als je voorbeelden wilt zien van vrijwilligerswerk of goed doel uitjes kijk dan eens bij ons Groen Doet Goed aanbod. Er zijn fantastische werkzaamheden te verrichten op een kinderboerderij in Den Haag, in een natuurgebied in Rotterdam of een landgoed in Nieuwegein. Wat je wensen ook zijn wij kijken altijd naar de beste locatie en stemmen het programma af op de wensen van de opdrachtgever.

Meer weten, neem dan contact op via ons contactformulier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *