Wandelexcursie als Bedrijfsuitje

Het best bewaarde geheim van Rotterdam: ‘Natuurpad de Esch’

Het is misschien wel het best bewaarde groene geheim van Rotterdam; Natuurpark de Esch. Een kleine groene wildernis van amper 14 hectare groot. Aan de zuidkant ingeklemd door de Maas met de Nesserdijk, aan de Noordkant een industrieterrein met o.a. het waterbedrijf van Evides. Een prachtig gebied dat zich er goed voor leent om met een bedrijfsuitje te klussen of een wandelexcursie te organiseren.

Polder

De geschiedenis van deze polder gaat terug naar de 13e eeuw. Met de aanleg van de Nesserdijk verliest het landschap dat gevormd is door de rivier haar getijdenwerking . Een polder ontstaat die in de 17e eeuw ontdekt wordt door kapitaalkrachtige lieden die er hun monumentale buitenverblijven bouwen. De huidige boerderij Rozenhof is vernoemd naar dit voormalig buitenverblijf. Op een oude kaart uit 1830 is goed te zien dat het gebiedje een agrarische bestemming had. De zogenaamd slagenverkaveling toont dat er sprake was van agrarische activiteit.

Ontwikkelingen

Het gebied heeft meerdere malen te maken gehad met grondclaims van de overheid. In 1917 al waren er plannen om de rivierbocht af te snijden. Rijkswaterstaat kwam hier in 1975 op terug. Andere bedreigingen werden gevormd door de bouw van de Van Brienenoord brug en de komst van het drinkwaterleiding bedrijf.
Door de bewezen grote natuurwaarde van dit gebied door onder andere een zeldzame loopkever en de aanwezigheid van de buidelmees kon men de politiek op andere gedachten brengen.

Overigens blijkt het gebied vervuild te zijn met zware metalen en bestrijdingsmiddelen omdat het eerder als loswal gefungeerd heeft. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de flora en fauna niet te lijden heeft onder deze verontreinigingen.

Wandelen

Je kunt er een prachtige wandeling maken van ongeveer 3 km. Er schijnt een natuurpad te zijn welke aangegeven is met houten paaltjes. Wat mij opvalt zijn de hoogteverschillen in het gebiedje en de grondsamenstelling. De hogere delen zijn zanderig terwijl de lagere delen nat en veenachtig zijn. Sommige foto’s geven je een goede indruk wat er met het Zuid Hollandse landschap zou gebeuren als we niet in zouden grijpen. Er ontstaat dan een bosachtige ruigte met inmens grote wilgen, meidoornen en veel rietbegroeiing.

Aanbevolen:

Mocht je na deze wandeling toe zijn aan een versnapering dan kun je prima terecht in het Tom Tom Cafe of de Watertoren op het DWL terrein. Overigens als je van architectuur houdt is het DWL terrein (DrinkWaterLeiding terrein) sowieso een aanrader om er eens te kijken.

Bij de Stichting het Zuid Hollandslandschap kun je een route kaartje opvragen. Voor meer natuur informatie zou ik je de site van de Natuurvereniging Ridderkerk willen aanraden. Zeer informatie en gedetailleerd. Het gilde in Rotterdam organiseert met regelmaat excursies.

Verwante artikelen:

Wil je reageren of heb je suggesties? Je reacties zijn van harte welkom.